Un costum bine ales este o piesa de rezistenta in garderoba formala a oricarui barbat, o investitie pe termen lung, dar si o carte de vizita in randul clientilor sau partenerilor de business. Daca ai trecut de etapa alegerii costumului potrivit, acum cu siguranta te intrebi care sunt pasii necesari pentru a-i asigura cea mai buna ingrijire, de la curatare la depozitare. In cele ce urmeaza iti vom raspunde noi la toate nelamuririle…

Curatarea costumului barbatesc – tot ce trebuie sa stii

Probabil intuiesti deja ca, spre deosebire de alte piese vestimentare mai putin pretentioase, costumul necesita un tratament special si o atentie mai mare la detalii. Desi un mit larg raspandit este ca trebuie sa-ti duci costumul la curatatorie cat mai des, vei fi surprins ca nu este chiar asa, ci din contra – din dorinta de a-l mentine in cea mai buna stare, este posibil sa exagerezi cu spalatul si sa obtii chiar opusul – il poti deteriora, poti afecta integritatea culorilor etc.
lata ce poti face, in schimb, pentru a prelungi durata de viata a costumului tau:

Rezerva-i un spatiu adecvat

Alege un umeras larg, de preferat din lemn pentru a agata costumul si rezerva-i un loc generos in dulapul tau, separat de alte piese vestimentare.

Investeste intr-o perie de calitate

Nu poti spune curatare costum barbatesc fara clasica rola anti-scame sau o perie moale, cu peri de calitate. Ele nu trebuie sa lipseasca din ritualul de ingrijire al costumului tau. Nu uita – cand periezi costumul, foloseste miscari usoare, nu agresive, incepand de la umeri si coborand usor spre zona inferioara.

Alege curatarea wet clean in locul curatatoriei clasice

De ce nu recomandam curatatoria clasica chimica (dry cleaning) atat de des? Este un proces destul de dur pentru orice haina, cu atat mai mult un costum, care prin definitie este ceva mai pretentios. De asemenea, lana este unul dintre materialele cele mai uzuale care intra in componenta unui costum, iar aceasta este sensibila la curatarea chimica si isi schimba usor aspectul. Mai mult, curatatoria clasica foloseste solventi chimici care ataca si mai mult fibrele costumului si il pot deteriora pe termen lung. Curatarea wet clean, in schimb, este mult mai blanda, protejeaza fibrele si, nu in ultimul rand, elimina mult mai usor cutele inestetice.

Ai grija cum il porti in viata de zi cu zi

Stai linistit, nu spunem sa fii atent in permanenta la fiecare detaliu, insa exista cateva lucruri simple pe care le poti face care nu implica mult efort din partea ta, dar pot face o diferenta semnificativa pentru costumul tau – nu il agata de spatarul scaunului pentru ca poti deteriora zona umerilor si, pe cat posibil, incearca sa nu incarci excesiv buzunarele cu diverse obiecte (chei, telefoane). Daca nu poti evita acest lucru, macar fii sigur ca scoti obiectele din buzunare inainte sa asezi costumul inapoi in sifonier.

Impacheteaza-l cu atentie cand calatoresti

Recomandam sa investesti intr-o geanta speciala pentru costum care sa permita materialului sa respire, dar si tie sa-l transporti in siguranta. Este o investitie care merita, mai ales daca jobul tau implica multe ore de calatorit si multe tinute formale. Daca aceasta nu este o posibilitate, impatureste costumul cu atentie in bagaj intr-un mod care sa nu faciliteze cutele si sa-l protejeze la miscare.

Ingrijirea costumului nu trebuie sa fie o corvoada….din contra!

Speram ca sfaturile noastre ti s-au parut usor de aplicat si te vor ajuta sa mentii mereu un aspect profesionist si ingrijit, atat la evenimentele formale, cat si la locul de munca. Acorda-i atentia cuvenita costumului tau iar el te va ajuta sa te prezinti asa cum iti doresti.